Ga door naar hoofdcontent
Artikelen1921: Het is een poëtisch plaatje

1921: Het is een poëtisch plaatje

Zaterdag 1 april 2023
 class=

Chantal Bijnen is 59 jaar. Ze is werkzaam op het secretariaat bij KBO-Brabant ‘We zijn erachter gekomen dat veel van onze familieleden herdershonden hebben gehad en die heetten allemaal Kazan. Deze hond waarschijnlijk ook.’

‘Deze foto kreeg ik toegestuurd van mijn zusje. De vrouw op de foto is onze oma. Mooie hond heeft ze, hè? Als ik het goed zie is het een Duitse Herder.

 class=

Het wonder van Eindhoven was een begrip in de stad

Mijn oma is in 1900 geboren en van Belgische afkomst. Haar ouders zijn in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland gevlucht vanuit Turnhout. Zij vestigden zich toen in Eindhoven. Deze foto is waarschijnlijk in 1921 gemaakt. Hier is ze nog vrijgezel. Later is ze met een man uit Gelderland getrouwd, die voor haar naar Eindhoven is gekomen. Samen zijn ze een fietsenwinkel begonnen op de Stratumsedijk. Mijn opa is al op jonge leeftijd overleden. Na een tijdje heeft mijn oma de fietsenwinkel opgeheven en is een speelgoedwinkel begonnen: Het Wonder van Eindhoven. Dat is lange tijd een begrip geweest in de stad. Toen ze rond de zeventig was, is ze gestopt en nam haar zoon – mijn oom – het over. Hij heeft het ook ongeveer tot zijn zeventigste volgehouden. Inmiddels bestaat de winkel niet meer.

Mijn oma had ook nog een dochter, mijn moeder, en ze heeft ook twee zoontjes gekregen die op jonge leeftijd zijn overleden. Op de foto poseert mijn oma voor een kunstmatige achtergrond, zoals in die tijd gebruikelijk was. Het is een poëtisch plaatje.

Heeft u een bijzondere foto die u met ONS Magazine wilt delen? Stuur uw foto met toelichting en uw contactgegevens per e-mail naar redactie@onsmagazine.nl of per post naar Postbus 3240, 5203 DE ’s-Hertogenbosch. ONS Magazine behoudt zich het recht voor uw reactie te bewerken en/of in te korten. De foto die u instuurt, ontvangt u uiteraard retour.

Afbeelding voor Lieke van der Kroon

Lieke van der Kroon