Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenDe kosten van langdurige zorg
landurige zorg

De kosten van langdurige zorg

Zondag 20 maart 2022

Betaal niet te veel voor langdurige zorg

Als u of uw partner langdurige zorg ontvangt, bijvoorbeeld in een verpleeghuis, betaalt u daarvoor een eigen bijdrage. Die eigen bijdrage wordt niet altijd op de juiste manier berekend, waardoor sommige mensen duizenden euro’s te veel betalen. Theo van Hamond van het Wlz-team van KBO-Brabant, legt uit hoe het zit.

 width=

Mevrouw Van Gorp (67) woont sinds enkele jaren in een verpleeghuis. Haar man (70) woont zelfstandig. Beide echtelieden ontvangen de AOW voor alleenstaanden; dat is mogelijk voor gehuwden die apart van elkaar wonen. Meneer Van Gorp vindt de eigen bijdrage die zijn vrouw moet betalen nogal hoog en vraagt aan Theo van Hamond of dat wel klopt.

AOW-keuze

‘Toen meneer Van Gorp mij de papieren liet zien, zag ik meteen wat er mis was’, vertelt Theo van Hamond. Hij is lid van het Wlz-team van KBO-Brabant, dat vragen beantwoordt die te maken hebben met de financiële aspecten van de Wet langdurige zorg (Wlz). ‘Als een van beide echtelieden naar een verpleeghuis verhuist, is het mogelijk om een AOW voor gehuwden om te zetten in twee keer de alleenstaanden-AOW. Dat kan financieel voordeliger zijn.’ Meneer Van Gorp had die keuze dus gemaakt en doorgegeven aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die deelt de gegevens wél met de Belastingdienst, maar níet met het CAK dat de eigen bijdrage voor langdurige zorg vaststelt.

Veel geld terug

‘Het CAK ging ervan uit dat mevrouw Van Gorp een AOW-uitkering voor gehuwden had en baseerde de eigen bijdrage daarop. Daardoor was de eigen bijdrage te hoog’, legt Van Hamond uit. Hij maakte succesvol bezwaar en zorgde ervoor dat het echtpaar maar liefst 16.000 euro terugkreeg. ‘In principe betaalt het CAK over maximaal drie jaar terug wat iemand te veel heeft betaald. Maar in dit geval hebben we daartegen bezwaar aangetekend, omdat meneer Van Gorp niet kon weten dat de SVB, de Belastingdienst en het CAK niet goed informatie uitwisselen.’ 

Nog niet geregeld

Het probleem van de gebrekkige communicatie tussen deze overheidsdiensten is vorig jaar bekend geworden. Sindsdien zijn het CAK en de SVB bezig die fout te herstellen. ‘We kunnen er niet van uitgaan dat alles inmiddels goed is geregeld en dat iedereen te veel betaalde eigen bijdrage heeft teruggekregen’, zegt Van Hamond. ‘Daarom een oproep aan alle leden van KBO-Brabant met vragen over de eigen bijdrage voor de Wlz: neem contact op met ons team van vrijwilligers en wij zoeken het samen met u uit.’

Bij KBO-Brabant hebben we een eigen Wlz-team. Meer informatie daarover vindt u hier.

Meer over dit onderwerp leest u hier.

Auteur

Afbeelding voor Berber Bijma

Berber Bijma

Afbeelding voor Berber Bijma

Berber Bijma