Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenEen verse maaltijd uit de buurt
thuisgekookt

Een verse maaltijd uit de buurt

Donderdag 1 oktober 2020

‘Alstublieft, het is nog warm!’

Er gaat weinig boven een huisgemaakte, verse maaltijd. Maar stel dat zelf koken niet meer lukt en u klaar bent met kant-en-klaar? Dan is er Thuisgekookt.nl Hier vindt u thuiskoks, gewoon bij u om de hoek. Voor een prikkie heeft u een prakkie.

 width=

Stichting Thuisgekookt koppelt buurtbewoners aan elkaar voor een verse maaltijd én sociaal contact. Thuiskoks Danielle, Marielle en Toine koken voor Beppy, Hanneke en Annet. En nog fijner: ze leveren de maaltijden af aan huis. ‘Dan maken we altijd een praatje. Even gezellig de dag doornemen, nieuwtjes meenemen van buiten!’

Gezond eten

Marielle Bolhuis (44) kookt twee keer per week voor Hanneke: ‘Ik kookte altijd al een flinke portie voor mijn gezin met drie pubers. Kleine moeite om wat extra te koken voor mensen die het moeilijk hebben, dacht ik. Dat begon met een echtpaar dat hun baan was kwijtgeraakt en amper nog geld had. Vorig jaar januari sloot ik me aan bij Thuisgekookt en al snel had ik een paar klanten, onder wie Hanneke. Omdat ze slecht ter been is, breng ik de maaltijden bij haar thuis. Dan kletsen we even gezellig, ook om te polsen of het goed met haar gaat. Doet ze niet open, dan bel ik haar. Even contact hebben vind ik belangrijk. Dat geldt ook voor gezond eten. Ik werk fulltime in een supermarkt en merk dagelijks hoe lastig mensen het vinden om een gezonde keuze te maken. Veel groenten, minder vlees: dat is voor mij de basis. Ik houd ontzettend van koken en bied nu ook bijzondere maaltijden aan, zoals veganistisch. Laatst vroeg iemand of ik voor haar moeder ook een lactosevrije maaltijd kon maken? Natuurlijk, dat zoek ik dan gewoon uit. Experimenteren vind ik juist leuk.’

Liefde voor koken

Hanneke Simonis (78) is fan van Marielles kookkunst: ‘Ik kom uit een familie van lekkerbekken. Mijn broer was kok en ik kookte ook altijd graag, met Turks, Grieks en rijsttafel als specialiteiten. Het liefst voor veel gasten bij ons thuis. Door Parkinson gaat koken me helaas steeds moeilijker af. Via een artikeltje in ons huis-aan-huisblad kwam ik Thuisgekookt op het spoor. Ik bezocht Marielles profiel op de website en zag meteen: haar kookstijl lijkt op de mijne. Eerst bestelde ik losse maaltijden, via de site. Die haalde ik dan zelf op. Omdat ik steeds slechter ter been werd, heb ik nu een abonnement. Hartstikke handig. Het geld wordt automatisch van mijn rekening afgeschreven en woensdag en zaterdag staat ze voor mijn deur; ik hoef niets te bestellen. Ze is ook een lieve meid, we maken altijd een gezellig praatje. En dankzij haar ben ik een stuk gezonder gaan eten. Haar gerechten bevatten veel groenten en verrassen me regelmatig. Neem burek, een Turks gerecht: knapperige bladerdeegrolletjes, gevuld met groenten en gekruid gehakt. Die mag ze elke week wel op het menu zetten!’

Makkelijke klant

Daniëlle Kivits (47) is Beppy’s vaste thuiskok: ‘Mijn moeder is Bosnisch en stond na haar werk altijd in de keuken. Als negenjarige bakte ik op zondagmorgen al zelf brood. Uitgebreid tafelen, dat kregen we thuis mee van mijn moeders cultuur. Eten verbindt mensen. Daarom zet ik mijn liefde voor koken graag in om kwetsbare ouderen te helpen. Dat deed ik al bij een zorginstelling voor dementerenden; ik serveer maaltijden uit bij grote festiviteiten. Anderhalf jaar geleden kwam daar Thuisgekookt bij. Sinds de coronatijd is Beppy mijn vaste klant. En een makkelijke hoor, ik mag alles maken. Soms heeft ze een verzoeknummer, zoals stoofschotel. Dan sta ik uren in die pan te roeren en denk: wat leuk dat ik dit weer eens maak. Het verrast mijn kinderen ook, want zij eten gewoon mee. Voor hen, en andere jongeren, wil ik een voorbeeld stellen: kijk, je kunt altijd iets voor ouderen doen. Ook mijn dochter brengt nu soms de maaltijd bij Beppy. Dat bezorgmoment benut ik zelf altijd voor een praatje. Even de dag doornemen, nieuwtjes van buiten meenemen: dat waardeert ze zichtbaar. En Beppy is een ontzettend positief mens. Dat maakt dit werk extra dankbaar.’

Hachee is favoriet

Beppy Stocks (75) is een trouwe klant van Daniëlle: ‘Ik ben zeven jaar weduwe en woon sinds een paar jaar weer in ‘West’ in Den Bosch, waar ik geboren ben. Op een gegeven moment was ik het beu om alleen te eten. Daarom schuif ik nu elke week aan bij Resto VanHarte, een gezellige buurttafel. Een tijdje geleden kreeg ik een foldertje van Thuisgekookt in handen. Ik dacht meteen: da’s iets voor mij. Toen Daniëlle voor het eerst voor mijn deur stond, was het meteen raak tussen ons. Wát een schat, ik heb nog nooit zo’n lieve dame ontmoet. De lift pakt ze niet, maar ze sjeest drie trappen omhoog. “Dan wordt het niet koud”, zegt ze dan. Elke vrijdag brengt ze me vier porties. En koken dat ze kan! Uit alle delen van de wereld. Indisch, Chinees, Hollandse kost… Ik heb nog nooit twee keer hetzelfde gehad. Mijn favoriet? Haar hachee. Dan maak ik er zelf nog wat huisgemaakte appelmoes en frietjes bij en eet ik mijn bord bijna op. Ja, ik ben een bourgondische lekkerbek, hoor.’

Met de pot mee-eten

Toine Bruggeman (63) kookt twee keer per week voor Annet: ‘Mijn liefde voor koken heb ik van mijn moeder. Ze pakte altijd groots uit, zeker als onze hele familie met aanhang aanschoof. Thuis heb ik inmiddels een paar meter aan kookboeken staan. Naast mijn voormalige werk als ICT’er heb ik altijd in keukens gewerkt – van een traiteur tot het groepswerk bij de Vicentiusvereniging voor arme gezinnen. ‘Is Thuisgekookt niets voor jou?’, opperde iemand eerder dit jaar. Goed idee, dacht ik, want ik vind het ook belangrijk om anderen te helpen. Mijn klanten eten met de pot mee, ik maak gewoon wat extra en dat breng ik aan huis. Zo ook bij mevrouw De Jager. Ik pols altijd even hoe het met haar gaat, wat ze van de vorige maaltijd vond? Dat zegt ze eerlijk, hoor. De eerste keer had ik Indiaas gemaakt, lekker pittig. Dat was me niet goed bekomen,Toine’ zei ze. Daar houd ik nu rekening mee. Laatst maakte ik een gehaktbrood, met aardappeltjes en een frisse salade. Of, toen het zo heet was in augustus, een gazpacho met een koude schotel. Ik mag van haar gerust wat uitproberen en zet elke week iets anders op het menu.’

Warmte voelen

Annet de Jager (72) heeft buurtkok Toine ontdekt: ‘Ik heb jarenlang in de bediening van onze buurttafel Resto VanHarte gewerkt. Nu eet ik er nog een keer per week zelf, ook om die warmte even te voelen. Want dat mis ik thuis, als gezelschapsmens. Van een kennisje daar hoorde ik over Thuisgekookt. Sinds kort heb ik bij Toine een abonnement, op vrijdag en zaterdag brengt hij een maaltijd. Handig, want door allerlei kwalen kan ik niet meer zelf koken. Ook voel ik me regelmatig misselijk. Dan ben ik al blij als ik een halve maaltijd op krijg. Wel heb ik aangegeven wat ik lekker vind. Gewoon een stamppotje ofzo. Laatst had hij een heerlijke ovenschotel met spinazie en piepers gemaakt. Die ging er goed in! Omdat Toine zo lekker kookt, merk ik dat ik meer eet. Daar ben ik blij om. Hij is ook nog eens een sympathieke man. Laatst kwam ik ’m tegen in de supermarkt en hielp hij me spontaan met mijn boodschapjes. Of laatst, toen ik eigenlijk de rekening moest betalen, zei hij: “Ach, die volgt later wel”.’

Op de website www.thuisgekookt.nl kunt u uw postcode invullen en ziet u welke maltijden thuiskoks bij u in de buurt hebben bereid, inclusief prijzen.