Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenWat geeft u door aan de Belastingdienst als uw naaste overlijdt?

Wat geeft u door aan de Belastingdienst als uw naaste overlijdt?

Zaterdag 1 april 2023

Bij het overlijden van iemand uit uw omgeving, moet er veel geregeld worden. Niet iedereen denkt eraan om ook de belastingzaken goed te regelen. Wat moet u precies doen? ONS Magazine zet vier stappen voor u op een rij.

STAP 1: geef een contactpersoon door

Het belangrijkste is dat u een contactpersoon doorgeeft, inclusief een postadres (ook als dit hetzelfde adres is als van de overledene). Zo kan de Belastingdienst post naar de juiste persoon sturen. Hoe sneller u dit doorgeeft, hoe minder kans dat er post kwijtraakt in de grotestapel. De Belastingdienst stuurt hierover een brief naar het adres van de overledene. U hoeft het overlijden zelf níét door te geven aan de Belastingdienst, dat regelt de gemeente.

STAP 2: aangifte inkomstenbelasting doen

U doet in ieder geval aangifte inkomstenbelasting voor de overledene over het jaar van overlijden. De Belastingdienst stuurt u binnen vijf maanden na het overlijden een bericht hierover. Daarnaast kan het zijn dat er nog aangifte gedaan moet worden over het voorgaande jaar. De jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting doet u altijd tussen 1 maart en 14 juli. U krijgt hierover automatisch bericht.

STAP 3: wijziging in vermogen doorgeven

Toeslagen komen op naam van de achterblijvende partner te staan en zijn inkomensafhankelijk. In het geval dat uw partner overlijdt, verandert uw inkomen. Denk bijvoorbeeld aan een nabestaandenpensioen of de hoogte van de AOW. Dit is van invloed op de toeslagen. Wanneer u wijzigingen niet tijdig doorgeeft, kan het zijn dat u later een nabetaling krijgt of juist moet terugbetalen. U kunt een checklist invullen op www.toeslagen.nl om te zien of u niet te weinig of te veel toeslag ontvangt.

STAP 4: voorkom verrassingen over de erfbelasting

Naast de inkomstenbelasting kan het zijn dat u erfbelasting moet betalen over de nalatenschap van de overledene. Hier kunt u denken aan het erven van een geldbedrag, een huis of een waardevol kunstwerk. De belasting die u moet betalen hangt af van de waarde van de erfenis én van uw relatie tot de overledene. Via Erfbelasting berekenen kunt u zien hoeveel u moet afdragen

Onze vrijwillige belasting-invulhulpen kunnen u hierbij helpen. Neem contact op met uw lokale KBO-Afdeling. U kunt ook veel informatie terugvinden op www.belastingdienst.nl/nabestaanden en www.rijksoverheid.nl/overlijden

Afbeelding voor Lieke van der Kroon

Lieke van der Kroon