Ga door naar hoofdcontent
Artikelen‘We willen de jeugd een kans bieden op een woning’
woningsplitsing

‘We willen de jeugd een kans bieden op een woning’

Zaterdag 1 augustus 2020

‘Ons huis is groot genoeg om te splitsen’

Marijn Peters

Sibylla Lemmers (60) en Marijn Peters (65) onderzoeken – als onderdeel van de Son en Breugelse Duo Wonen-pilot – of hun woning gesplitst kan worden in twee zelfstandige woonunits. Een daarvan willen ze zelf bewonen; de andere unit willen ze ter beschikking stellen van een jong stel uit het dorp.

 width=

Marijn Peters juicht de pilot Duo Wonen in Son en Breugel van harte toe: ‘Mijn vrouw en ik willen in de toekomst graag op ons vertrouwde stekje blijven wonen. Onze tweekapper is best groot, ruim genoeg om er twee woonunits van te maken. Zelf zouden we graag op de begane grond willen wonen; van de twee etages kan een volwaardige, zelfstandige woning worden gemaakt voor een alleenstaande jongere of een jong stel uit Son en Breugel. Daar is wel een verbouwing voor nodig. Zo moet op de begane grond een badkamer komen en voor de “bovenwoning” een eigen opgang en een nieuwe keuken.

Eigen opgang

We zijn nu twee jaar aan het praten met de woningbouwvereniging en de gemeente. Er komt zoveel bij kijken: wat kan en mag juridisch gezien, wat is interessant voor de woningbouwvereniging, wat voor ons, enzovoort… We hopen dat dorpsgenoten die wellicht iets soortgelijks willen straks baat hebben van de pilot die wij doorlopen; dat het makkelijker en sneller gaat voor hen. Want wij ondersteunen Amanda’s initiatief heel erg: we willen de jeugd van Son en Breugel graag een kans bieden op een woning in dit dorp. Son en Breugel is erg aan het vergrijzen. We kunnen allemaal wel zeggen: “Die vergrijzing is een probleem”, maar als niemand iets doet, wordt het probleem nooit opgelost.

Gezelligheid

Sommige mensen zeggen dat ze hun woning nooit met een ander zouden willen delen. Maar ten eerste: we gaan de woning niet delen; van een deel van onze woning wordt een zelfstandige woonunit gemaakt. En ten tweede: wij houden van omdenken en willen graag geloven dat we plezier en gezelligheid zullen ondervinden van deze constructie. Mooi is ook dat de nieuwe bewoners eventueel hulptaken kunnen uitvoeren: het buitenzetten van containers, onkruid wieden, zo nu en dan een boodschap doen… Tot nu toe hebben we een lange adem moeten hebben; we hopen dan ook echt dit jaar concreet verder te kunnen!’