Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenZo doet u dat!

Zo doet u dat!

Donderdag 23 februari 2023Afbeelding Zo doet u dat!

Door zuiniger te rijden, verbruikt u minder brandstof. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook fijn voor de portemonnee. Want met een zuinige rijstijl kunt u tot tien procent brandstof besparen. Dankzij deze tips gaat u een stuk zuiniger op weg.

Snel schakelen

Schakel zo vroeg mogelijk (bij 2.000 tot 2.500 toeren) naar een hogere versnelling om zuiniger te rijden. Dit betekent: vijftig kilometer per uur in de vierde versnelling en tachtig kilometer per uur in de vijfde versnelling.

Rijd minder hard

Na 19.00 uur op de snelweg het gaspedaal intrappen? Liever niet. U kunt beter honderd kilometer per uur blijven rijden. Dat zorgt dat u vijftien tot vijfentwintig procent minder brandstof verbruikt.

Rijd constant

Door een constante snelheid aan te houden, rijdt u zuiniger. U hoeft minder te remmen en te gassen, en dat scheelt. Optrekken en afremmen zorgt namelijk voor meer brandstofverbruik.

Houd de banden op spanning

Met goed opgepompte banden verbruikt u minder brandstof. Laat uw banden dus niet te zacht worden en controleer elke twee maanden de bandenspanning. Dat kan bijvoorbeeld bij uw lokale tankstation.

Niet draaien, maar krabben

Is de autoruit bedekt met een laag ijs? Laat dan de auto niet stationair draaien. Hoewel veel mensen denken dat de auto hiervan opwarmt, is dat niet het geval. Met de hand krabben is een beter idee. En bij aanhoudende vorst kan een anti- ijsdeken op de voorruit ook uitkomst bieden.

Stilstaan? Motor uit!

Moet u even wachten als u iemand ophaalt, als de brug openstaat of als u in een lange rij staat voor het verkeerslicht? Zet de motor uit, want ook als de motor stationair draait, verbruikt hij flink wat brandstof.

Alleen als het écht nodig is

De airco kan het brandstofverbruik met vijf tot twintig procent verhogen. Het is slim om de airco uit te laten tijdens korte ritten en tijdens lange ritten niet op vol vermogen te laten draaien. En als het in de zomer erg warm is, dan is het aan te raden om eerst een paar minuten met de ramen open te rijden. Zet de airco pas aan als de ramen weer dicht zijn. Zo wordt het sneller koeler.

Beeld: Shutterstock