Ga door naar hoofdcontent
KioskONS 2023-5 Gelderland

ONS 2023-5 Gelderland

Vinger aan de pols

De Provinciale Statenverkiezingen hebben het politieke landschap behoorlijk opgeschud. De BoerBurgerBeweging, die door het hele land overwinningen boekte, noemde de Wet Toekomst Pensioenen tijdens de campagne steevast het ‘casinopensioen’. Nu deze partij vele zetels bemachtigde voor de Eerste Kamer, zou u verwachten dat de wet het in elk geval in de huidige vorm niet gaat halen. Toch zijn de reacties vanuit de regeringspartijen anders. Gaat men ondanks duidelijke signalen vanuit het volk toch stoïcijns door met wat er bedacht is?
De situatie doet mij terugdenken aan een liedje van Bennie Neyman waarin onder andere de volgende regels voorkomen:
Ik zou iets willen zeggen want er is veel om uit te leggen.
Maar ‘k weet niet hoe
Het kan toch niet zo zijn dat die wet er met alle onvolkomenheden, zoals bijvoorbeeld steeds blijkt uit de inbreng van Pieter Omtzigt, zo doorheen gejast wordt? Zelfs oordelen van de Raad voor de rechtspraak geven aan dat we de ‘norm’ niet of onvoldoende halen. Als het Senioren Netwerk Nederland blijven we waar ook maar mogelijk is onze stem laten horen om de belangen van de senioren te behartigen.

Een ander onderwerp dat ons zorgen baart en waarbij we vinger aan de pols houden, is de bereikbaarheid van de ziekenhuiszorg. Zutphen dreigt door de raad van bestuur van de Gelre ziekenhuizen drastisch uitgekleed te worden. Wat betekent dit voor bereikbare zorg voor minder mobiele ouderen? De voorstellen zijn tot nu toe vaag en vooral geldgedreven.

Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen te melden. In Gelderland en Overijssel zijn verschillende woondeals gesloten met dank aan gedeputeerden Peter Kerris en Monique van Haaf. Hierover berichten we ook in 'Schrijf ons'. In Gelderland gaat het om 104.000 nieuwe woningen vóór 2030 en in Overijssel om 42.300 nieuwe woningen. Dit is een belangrijke stap in de goede richting om voldoende betaalbare senioren huisvesting (huur en koop) te realiseren.

Arie van Alphen, voorzitter KBO Gelderland
Herman Pieper, voorzitter KBO-Overijssel

Lees tijdschriftDownload het magazine
Afbeelding voor ONS 2023-5 Gelderland